Pleksi Şekillendirme İşlemleri

1- Hava emiş gücüyle şekil verme

2- Dişili erkekli kalıp ile şekil verme

3- Hava üfleme gücü ile şekil verme

HAVA EMİŞ GÜCÜYLE ŞEKİL VERME

      Pleksi de yöntem ne olursa olsun, plexi, ister çekme, isterse dökme (cast) olsun öncelikli pleksi’yi homojen bir şekilde 115 derece ile 125 derece arası ısıtmak gerekiyor. Bu sistemde makinede malzemeyi şekillendirmek için emiş yapabilecek vakum pompaları bulunur.       Makine tezgahının üzerine MDF’den yapılmış 3 boyutlu kalıp konur. Plexiglas makinanın üzerinde bulunan quartz rezistanslar sayesinde iyice yumuşayıncaya kadar ısıtılır. Isınan malzeme kalıbın üzerine konur bir aparat vasıtasıyla kenarlardan vakumlama esnasında hava almaması için zemine doğru sıkıştırılır. Vakum açılınca ısınan malzeme havanın emiş gücüyle altında bulunan 3 boyutlu MDF’nin şeklini alır. Yapılan işlemlerden sonra Malzeme bir müddet soğumaya bırakılır. Soğuyan malzemenin daha sonra fazla olan kenarları kesilir. Böylelikle fon veya harf hazır hale gelmiş olur.

DİŞİLİ ERKEKLİ KALIP İLE ŞEKİL VERME      

Pleksi pleksiglas açıkhava reklam sektöründe, kozmetik tanıtım stand uygulamalarında onlarca yıldır kullanılan klasik bir yöntemdir. Bu yöntemde malzemeyi ısıtan fırın presin altında olabildiği gibi (daha az yer kaplaması için) ayrı bir ünitede de olabilir. Fırın tüple, doğalgazla veya rezistanslarla (quartz veya tel) ısıtılır. Fırın 2 bölüm halindedir. Altta ısıtıcıların olduğu bölüm, üstte ise levhanın konduğu bölüm bulunur. Üst bölüme ısınan levhanın saca yapışmaması için amyant konur. Makinenin üzerinde ısı göstergesi bulunur. Isınan malzeme presin üzerine taşınır. Presin yüzeyinde dişi tavanında ise erkek kalıp bulunur.

      Dişi kalıbın kenarlarında ısınan malzeme fazla sünmesin diye zımpara bulunur. Pres çalıştırıldığı zaman sıcak malzeme kalıpların şeklini almış olur. Bir müddet soğuyan malzemenin kenarlarında fazlalıklar kesilerek işlem tamamlanmış olur. Dişi ve erkek kalıbın arasında 3 mm’lik levha için 5 mm boşluk bulunur. Boşluk az olduğu zaman levha, iki kalıp arasında şekillenirken yırtılıp patlar. Boşluk fazla olunca fonun ya da harfin duvarı dik çıkmaz.